14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayan sağlık emekçilerinin sorunları katlanarak artıyor!
İktidarın ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ adı altında, sağlığın ticarileşmesi, performans sistemine bağlı ödeme, şiddet olaylarının tırmanması sorunları ile karşı karşıya bırakılan sağlık emekçileri, bir yandan da halkın yaşam hakkı için ve kendi yaşamlarını feda etme pahasına koronavirüs salgınıyla mücadelesini sürdürüyor. Öyle ki, son bir yılda 140’i hekim 387 sağlık emekçisi yaşamını yitirdi.
Tüm olumsuz koşullara, yasal güvencesizliğe ve ekonomik kayıplarına karşın, sağlık emekçileri yıllardır zorunlu hizmeti dahil her türlü sorunu göğüslerken, karşılığında bir de odalar ve sendikaları baskı altında tutuluyor.
Tüm bunlara karşı sağlık emekçileri susmuyor ve susturulamıyor.
İŞTE HEKİMLERİN TALEPLERİ
Hekim maaşları yoksulluk sınırının altındadır ve ek zam zorunludur.
Hakedişler ivedilikle en fazla 2 bin kayıtlı kişi baz alınarak hesaplanmalı ve kayıtlı kişi sayısı da belli bir planlama dahilinde bu seviyelere çekilmelidir.
Sağlıkta etkin ve uygulanabilir şiddet yasası bir an önce çıkartılmalıdır.
Sağlık yöneticilerinin keyfekeder hukuksuz uygulama ve talepleri ile aile hekimliği çalışanlarına mobbing düzeyindeki uygulama ve taleplerine son verilmelidir.
Aile hekimliği birimlerinin kadro eksikliği atamalarla giderilmeli ve 657 sayılı kanun kapsamında istihdam modeline geçilmelidir.
Hekimlerin rapor yükünden kurtarılması için yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır.
Aile Sağlığı Merkezleri kamu tarafından inşa edilmeli ve uygunsuz fiziki koşullarda sağlık sunumu yapılması sonlandırılmalıdır.
Dostluk ve Kültür Derneği olarak sağlık emekçilerinin mücadelesini ve taleplerini destekliyor, direnişlerinin yanında olacağımızı bir kez daha vurguluyoruz!
Dostluk Ve Kültür Derneği
(DKDER)