Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Güncel

ADANA’DA DEPREMDE YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, depremin 40’ıncı gününde yaşamını yitirenleri andı.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, depremin 40’ıncı gününde yaşamını yitirenleri andı. Anmaya KESK’e bağlı sendikalar, İHD, HDP, EMEP, ESP, Halkevleri, TÖP, Kaldıraç katıldı. Eylemde HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Erol Katırcıoğlu, deprem bölgesi olan Türkiye’de yurttaşların ölmemek için kaderini kendi ellerine alarak depremi “kader planı” olarak açıklayan iktidarı göndermesi gerektiğine dikkat çektiler. Açıklamayı izleyen deprem bölgesinden Adana’ya gelen iki vatandaş depremzedelerin göçebe hayatı yaşadıklarını, çadıra ulaşmakta dahi zorlandıklarını söylediler.

“YAŞANILABİLİR BİR TÜRKİYE’Yİ BİRLİKTE KURACAĞIZ”

40’ıncı günü biten depremde ilk günden itibaren 11 ilde deprem bölgesinde bulunduklarını dile getiren Kemalbay, halkın halen çadır, konteyner, tuvalet, duş, hijyen ürünlerine ulaşamadığına dikkat çektiği konuşmasında bu tabloya yurttaşların selde hayatını kaybetmesinin eklendiğini belirterek 40 günde ortaya çıkan sonucun deprem ve sel felaketlerinin yaşanacağı bilinmesine rağmen yurttaşlar açısından belirsizlik, yalnızlık ve ölüm olduğunu anlattı. Halkın yaşam hakkını yöneticilere ve yerel yönetimlere bırakmaması gerektiğini ifade eden Kemalbay, şunları söyledi: “Depremlerde, sel felaketlerinde, kadın cinayetlerinde, iş cinayetlerinde ölüyoruz. Ancak yaşamımızı korumamız halkın kendi yaşamını savunulması için kaderini kendi ellerine almasından başka çare yok. Seçimlerde ve sonraki dönemde yaşanılabilir bir Türkiye’yi kurmak için elimizden geleni yapacağız”

“DAYANIŞMA GÜVENEBİLECEĞİMİZ EN ÖNEMLİ KAVRAMDIR”

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, “Yaşanan sel ve depremin yol açtığı yıkımı kader planı olduğunu düşünen bir zihniyetle 85 milyonun yönetilmesi gibi bir tuhaf durumla karşı karşıyayız. Kaybettiğimiz binlerce canımız devletin devlet olamamasından kaynaklanan olaylardır. Bu tür olaylar esas itibariyle insan yapımıdır, kader planının bir parçası değildir. Bu sarayda oturan küçük bir grubun hepimizin hayatları ile ilgili karar veriyor olması garabeti ile ilgili bir mesele” diye konuştu.

Yaşananlarda olumlu olan tek şeyin dayanışma olduğunu ifade eden Katırcıoğlu, “Gerçekten de önümüzdeki seçim döneminde dayanışma ile iktidarı değiştirecek bir güç ortaya çıkarmamız gerekir. Çünkü bilimin bu kadar geliştiği bir dünyada bu olayları kader planı ile açıklayan bir hükümetle yönetilmek kabul edilebilir bir şey değildir. Dolayısıyla bu iktidarın gitmesi gerekiyor. Taleplerimiz doğrultusunda, özgürlük, demokrasi yönünde bir değişimi Türkiye’nin gündemine getirmesi gerekiyor. Ölen on binlerce canımızı andığımız şu günde dayanışma güvenebileceğimiz en önemli kavramdır” dedi.

Bir yanıt yazın