Pazartesi, Eylül 16, 2024
Güncel

YİNE SEFALET ÜCRETİ İLAN EDİLDİ!

Sermayedarların devlet desteğiyle karına kar katarken, işçi ve emekçilerin her gün yoksullaştığının altını çizen İşçi Emekçi Birliği, asgari ücretin açlık sınırının üstünde olması gerektiğini vurguladı. İşçi sınıfının mücadele tarihine dikkat çekilen açıklamada, “Sefalete mahkum edenlere karşı işgal, grev, direniş” çağrısı yapıldı.

İşçi Emekçi Birliği, asgari ücret adı altında açıklanan 17 bin 2 liralık sefalet ücretine karşı Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yaptı. “Sefalete mahkum edenlere karşı işgal, grev, direniş” pankartının açıldığı eylemde, işbirlikçi Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve bürokratların işçileri bir kez daha patronların infazına terk ettiğini belirten İşçi Emekçi Birliği, buna karşı mücadele çağrısı yaptı.

Eylemden önce Kadıköy sokaklarında halka yönelik konuşmalar yapıldı, asgari ücret sürecini anlatan bildiri dağıtıldı.

Her gün yoksulluğun, işsizliğin arttığına, açıklanan yeni asgari ücretle birlikte gelecek zam dalgasına dikkat çekilen açıklamada, temel tüketim maddelerine her gün zam geldiği vurgulandı.

Eylemden sık sık, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni”, “İnsanca yaşam sosyalizmde”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “İşgal, grev, direniş” sloganı yükseldi.

‘ASGARİ ÜCRET YOKSULLUK SINIRININ ÜSTÜNDE OLMALI’
Basın metnini okuyan Tuğyen Gümüşay, ekonomik krizin sadece işçi ve emekçiler için olduğunu söyledi ve ekledi: “Sermayedarlar, holdingler, bankalar için kriz yok. Onlar kârlarını sürekli bizim sırtımızdan katlıyorlar. Yeni açıklanan bütçe ile birlikte sermaye lehine milyarlarca lira vergi affı öngörülürken; işçi ve emekçilere sefalet dayatılıyor.  Asgari ücret zamlı haliyle dahi yoksulluk sınırının kat be kat altındadır. Asgari ücret yoksulluk sınırının altında değil üstünde olmalıdır” dedi.

‘GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM’
Sermayedarların vergi borçları silinirken, onlara teşvik üzerine teşvik verilirken, işçiler, emekçiler söz konusu olunca bütçe dengesi, enflasyon, cari açığın iktidarın aklına geldiğini belirten Gümüşay, “Çünkü sermaye yararına çalışıyorlar. Sermayenin çıkarlarını gözetiyorlar. Onlar için önemli olan hizmet ettikleri sermayenin çıkarlarıdır. Bizim adımıza asgari ücretin belirlenmesi oyununa son vermeliyiz! Asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu bizi temsil etmiyor. Birilerinin bizim adımıza karar vermesine, bizleri sefalete mahkum etmesine izin vermeyelim, geleceğimize sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

‘ÜCRETLİ KÖLELİK DÜZENİNE KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM’
İşçi sınıfının mücadele tarihini hatırlatan Gümüşay, “Bizler hayatı bilfiil yaratanlarız. İnsanlığın sahip olduğu tüm zenginliği üretenler; oturduğumuz binaları inşa edenler; sağlık, eğitim, altyapı ve daha nice hizmeti sağlayanlar bizleriz. Bizler hayatın her alanındayız. Gücümüz işte buradan gelmektedir. Öyleyse gücümüzü ortaya koymak, sözümüzü, taleplerimizi ortaklaştırarak büyütmek hiç de zor değil. İşyerlerimizden başlayarak sokaklara, meydanlara işçi sınıfının sözünü taşıyalım! Bizlere açlık ücretini dayatanlara karşı her yol ve araçla direnmek meşrudur ve tek seçeneğimizdir. ‘İşgal, grev, direniş’ şiarıyla hayatın her alanını bir direniş alanına çevirmek, kaderimizi elimize almak mümkün. Çağrımız tüm işçi ve emekçileredir; insanca yaşanacak ücret için, en temel hak ve özgürlüklerimiz için fabrikalarda, havzalarda, mahallelerde bir araya gelelim, ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütelim” çağrısı yaptı.

Bir yanıt yazın