Gemi sökümüne karşı kampanya ve DKDER olarak tavrımız
27 Aralık tarihinde ilçeye getirilen Fransız ‘Orange’ adlı şirkete ait Raymond Croze adlı geminin sökümü Anadolu Gemi Söküm (AGS) Tesisi’nde yapılacak.
İzmir Aliağa’ya söküm işlemi için gelen asbestli ve kimyasal maddeler bulunan gemiye gerek vatandaşların gerek çevre ve demokratik kitle örgütlerinin tepkileri sürüyor. Gemiye mücadeleyi büyütme kararlılıkları ifade ediliyor.
Geçtiğimiz yıl Brezilya donanmasına ait ölüm gemisi Sao Paulo’ya karşı verilen mücadele sonucunda geminin geri döndürülmesi sağlanmıştı.
İzmir’in Aliağa ilçesi, Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek organize gemi söküm merkezi. Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’dan sonra Aliağa en fazla hurda çelik işleyen tesisi konumunda. Aliağa’da 403 bin 710 metrekare arazi üzerinde 22 şirketin gemi söküm tesisiyle yıllık 1 milyon 450 bin ton hurda çıkarılıyor.
İzmir Aliağa Gemi Geri Dönüşümü Sektör Analizi verilerine göre; 2008-2020 yılları arasında 2054 gemi sökümü yapıldı. Bu gemilerde asbest başta olmak üzere birçok tehlikeli kimyasal madde bulunuyor.
Ayrıca, bu gemi söküm tesislerinde iş cinayeti sayısı da yüksek. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, 2013-2022 yıllarında Aliağa’da hayatını kaybeden 97 işçiden 27’si gemi, deniz, liman işkolunda çalıştığı belirlendi.
Çevre konusunda duyarlılığını her fırsatta ortaya koyan Aliağa Çevre Platformu önümüzdeki günlerde kapsamlı bir kampanya başlatacak.
Canlıların yaşam hakkı adına çevre mücadelesini önemseyen ve Devrimci mücadelenin bir parçası olarak gören DKDER, bu kampanyayı desteklemektedir. Tüm doğa savunucuları elele vermelidir, tıpkı Sao Paulo’ya karşı verilen mücadelede olduğu gibi….
Raymond Croze adlı gemi
Çevre örgütleri, doğa severler, sendikalar, devrimi örgütler geçtiğimiz yıl Brezilya donanmasına ait ölüm gemisi Sao Paulo’ya karşı verilen mücadele sonucunda geminin geri döndürülmesi sağlanmıştı. DKDER de eylem ve yürüyüşte yerini almıştı.