Pazartesi, Eylül 16, 2024
ÇEVREDuyurularEkonomiEmek Dünyası

EMEKÇİLERİN EYLEM GÜNLÜĞÜ

EMEKÇİLERİN EYLEM GÜNLÜĞÜ

Oligaşi, neden olduğu ekonomik krizin faturasını halkın sırtına yüklerken ülkenin dört bir köşesinde işçiler, köylüler, üreticiler hakları için ayakta.

• İSTANBUL
Polonez: İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 146 işçi, 17 Temmuz’dan bu yana fabrika önünde direniyor.
CarrefourSA: İstanbul Esenyurt’ta bulunan CarrefourSA deposundaki işçilerin grevi, ilk haftasını geride bıraktı. Depo işçileri, 6 işçi arkadaşlarının çalışma koşullarında iyileştirme ve zam talebinde bulunmalarının ardından işten çıkarılmaları üzerine 10 Ağustos’tan bu yana iş bırakıyor.
• İZMİR
Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent A.Ş.’de 10 Ağustos’ta işten çıkarılan 93 işçi, işe iade ve alacaklarının ödenmesi talebiyle mücadele ediyor. Menemen Belediyesi’nde ise yerel seçimlerin ardından işten çıkarılan işçiler, 27 Mayıs’tan bu yana belediye binası önünde direniyor. Kemalpaşa Belediyesi’nde de 127 işçi, 2 Ağustos’ta işten çıkarılmalarından bu yana belediye binası önünde direnişte.
• MANİSA
Domates para etmedi, çiftçiler tarlada kalan domatesleri halka ücretsiz olarak dağıtmaya başladı.
• ESKİŞEHİR
Çiftçiler, artan girdi maliyetlerine dikkati çekmek için Odunpazarı ilçesine bağlı Kalkanlı Mahallesi’ndeki boş buğday tarlasına traktörleriyle “Üretemiyoruz” yazdı.
• BURSA
Gemlik Gübre Sanayi Anonim Şirketi işletmesinde çalışan 6 işçi, Lastik-İş sendikasına üye olmalarının ardından 14 Ağustos’ta işten çıkarıldı. Lastik-İş üyesi işçiler, işten çıkarmaların olduğu günden bu yana işe iade talebiyle işyeri önünde direnişte.
• KOCAELİ
Mersen fabrikasında Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na (Birleşik Metal-İş) üye işçiler, tam 124 gündür grevde. Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin talepleri ise sendikal haklarına saygı duyulması ve toplu iş sözleşme haklarının tanınmasını istiyor.
• RİZE – ORDU
Fındıklı’da çay üreticileri yaş çay taban fiyatının yeniden düzenlenmesi talebiyle eylemde. Eylemde “Çayımızı öldürdüler, maliyetine üretmek istemiyoruz” dendi. Ordu’da da fındık üreticileri tepkili.
• DERSİM
Nazımiye Belediyesi’nde belediyenin borçları gerekçe gösterilerek 12 Temmuz’da işten çıkarılan 15 işçi, belediye binası önündeki direnişini sürdürüyor.
• HATAY
Befesa Silvermet’te Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz” diyerek 26 Temmuz’da greve çıktı. İşçiler, talepleri karşılanana dek üretimden gelen güçlerini kullanmakta kararlı.
• MARAŞ
Domates ve biber üreticileri, artan girdi maliyetleri karşısında traktörlerle konvoy halinde Maraş-Antep yolunu trafiğe kapattı. Çiftçiler, kapattıkları yola satamadıkları domatesleri döktü.
• ANTEP
Akcanlar Tekstil fabrikasında Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası’na (BİRTEK-SEN) üye işçiler 4 gündür iş bırakıyor. Antep fıstığı üreticileri ise düşük fiyatlara karşı traktörleriyle protesto düzenledi.